Kansen voor Nederlandse mest in oost Duitsland

Grote bedrijven met grote percelen, dat is waar de oost Duitse akkerbouw bekend om staat. Percelen die de Nederlandse mestproducten goed kunnen gebruiken. Want ondanks dat de basis NPK verzorging redelijk op orde is, variëren de organische stof gehaltes sterk en zijn ook de micronutriënten slecht verzorgd. Dit komt onder andere door een geschiedenis van kunstmest gebruik en slechte gewasrotatie.

Bodemkwaliteit DUI

Behalve dat organische mest in Sachsen-Anhalt maar beperkt beschikbaar is, is kunstmest ook gewoon veel gemakkelijker. Je weet wanneer de stikstof vrijkomt en het is makkelijk te doseren. Ook voor de nieuwe mestwetgeving blijkt het gebruik van kunstmest gemakkelijker dan dierlijke mest.

Tijdens ons bezoek aan Sachsen-Anhalt is de nieuwe Düngeverordnung (mestwetgeving) in werking getreden. Deze wetgeving zorgt voor verdere begrenzing bij het toedienen van meststoffen. Daardoor zal meer dierlijke mest uit west Duitsland op de oost Duitse markt komen. Ook zijn er nog veel onzekerheden, die er voor zullen zorgen dat de Duitse ondernemers voorlopig voorzichtig zullen zijn met het aankopen van organische meststoffen. Het is gemakkelijk om kunstmest toe te dienen, waarvan de NPK waardes precies bekend en altijd het zelfde zijn.

Zowel het Bauernverband als de lokale overheid verwachten daarom dat de boeren in Duitsland voorlopig voorzichtig zullen zijn met het aankopen van organische meststoffen. Geen goed nieuws dus voor de Nederlandse mesthandelaren die mee waren op handelsreis.

Maar toch is de boodschap voor de Nederlanders duidelijk, laat het hoofd niet hangen! Over twee jaar is de nieuwe wetgeving gesetteld en zal de vraag naar organische mest weer toe gaan nemen. De voordelen zijn immers duidelijk en de oost Duitse bodem heeft behoefte aan organische stof en micronutriënten. Tot die tijd zullen we ogen en oren open moeten houden voor andere markten.

Groepsfoto

Meer verslagen van deze handelsmissie zijn te lezen op de site van Boer en Business.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s